Vreme slava u srpskom narodu počelo je na Miholjdan i traje do početka februara, a podrazumeva bogatu slavsku trpezu, kao i neizbežni slavski kolač. Mnogi smatraju da je najbogatiji, najmaštovitiji i najlepši prizrenski slavski kolač koji pripremaju domaćice iz carskog grada i čiji se recept prenosi sa generacije na generaciju.
-Za spremanje ovog kolača potrebno je pre svega imati ljubav prema Bogu, praznicima, narodu i porodici. I naravno, strpljenje – kaže za Srpski Ugao Lela Marković, književnica iz Prizrena, koja je recept za slavski kolač nasledila od pokojne majke Desanke.

Prema ovom receptu od sastojaka za pripremu potrebni su kilogram mekog brašna, pola litre vode, polovina kesice svežeg kvasca, dve kašičice soli i kašika ulja. Sve se to umesi kao testo i spusti u šerpicu, a ako slava pada na dan posta, onda se izostavlja ulje.
-Dužom tankom iglom za pletenje ili drvenim štapićima za pečenje roštilja treba probosti testo na više mesta, što dublje , čime se sprečava krivo nadimanje testa prilikom pečenja.Кada testo samo malo nadođe, premazati površinu kolača osveštanom vodom. Suvim rukama poređati već pripremljene ukrase, nikako mokrim, da ukrasi ne bi izgoreli prilikom pečenja – objašnjava nam sagovornica način pripreme prizrenskog slavskog kolača.
Posebnu čaroliju čine brojne šare na ovom slavskom kolaču, zbog kojih je drugačiji od ostalih po izgledu.
-Prvo se na testo stavi pečat, u obliku krsta, a zatim i svi ostali simbolični ukrasi.Treba napraviti tanku i dugu pletenicu, koja se ubaci u gornji okvir testa. U strane kolača, lepo je odmah utisnuti tanko testo u obliku širokog krsta, koje se vidi kad se kolač izvuče. Duž ivice svakog ukrasa potrebno je testo izbosti čačkalicom, što dublje, čime se takođe sprečava krivo nadimanje testa pod ukrasom tokom pečenja – objašnjava Lela, uz napomenu da ukrase treba brzo ređati, dok testo ne nadođe previše.
Pogled redakcije portala Srpski Ugao
Ona nam je otkrila još neke tajne, poput one da je kružiće za latice na slavskom kolaču najbolje izvlačiti okruglim poklopcem karmina, jer je odgovarajuće veličine i debljine ivice. Ptičicu napraviti tako što se „zmija“ od testa veže u čvor, od zadnjeg dela se rep dobije pritiskom noža i reckanjem. Od prednjeg izvući kljun prstima, a zrno bibera
ubaciti kao oko. Kada se kolač ispeče, ne treba ga premazivati da sija, jer se lepi svešteniku za ruke kada lomi kolač, te postoji opasnost da odlepi i ukrase.
Piše: Siniša Kostić






















